AΣΦΑΛΕΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

AΣΦΑΛΕΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ  ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Για μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού και για εμάς τους Έλληνες περισσότερο, καλοκαίρι σημαίνει Ελλάδα. Σημαίνει ήλιος, θάλασσα, νησί, παραλία, άμμος, surfing, beach volley, πισίνα, διακοπές. Σημαίνει μπάνια, ηλιοθεραπεία, barbeques, πάρτι δίπλα στο κύμα. Καλοκαίρι σημαίνει ζέστη, δροσιά, αγαπημένοι προορισμοί, ξεκούραση, ανεμελιά. Σημαίνει οικογενειακές διακοπές ή διακοπές με φίλους. Καλοκαίρι σημαίνει πολλές ωραίες στιγμές και αυτές οι στιγμές είναι εξίσου αναγκαίες για το σώμα μας και τον οργανισμό μας, όσο αναγκαία είναι και η εργασία μας.

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, της οικογένειάς μας, της ετήσιας εργασιακής και επαγγελματικής δραστηριότητάς μας, της κουλτούρας μας, του χρόνου που κυλάει.

Υπάρχουν φορές όμως όπου τα σχέδιά μας χαλάνε τις διακοπές ή τις δραστηριότητές μας, λόγω αιφνίδιας αρρώστιας ή τραυματισμού ή γεγονότος απρόβλεπτου, είτε από το περιβάλλον, είτε από απροσεξία ή αμέλεια δική μας. Όλα τα συμβάντα, είτε εκδηλωθούν απρόοπτα, είτε προειδοποιούμενα, εμπεριέχουν σε μεγάλο βαθμό δική μας υπαιτιότητα.

Ας δούμε έναν 12λογο ενεργειών για το πως θα εξασφαλίσουμε ότι, και αυτό το καλοκαίρι του 2020, στην εποχή της πανδημίας, θα παραμείνουμε υγιείς, θα χαρούμε τον ήλιο, την θάλασσα, τους αγαπημένους μας, τις διακοπές μας γενικότερα, δίχως απρόοπτα.

 

1ον - Ασφαλίζουμε το σπίτι μας

‘‘ Γυρίζοντας το κλειδί στην πόρτα του σπιτιού μας για να φύγουμε, έχουμε βεβαιωθεί, ότι, έχουμε κλείσει τους διακόπτες των φωτιστικών, των κλιματιστικών, των ηλεκτρικών συσκευών, του φυσικού αερίου και της ύδρευσης. Μπορούμε εάν δεν θέλουμε να κατεβάσουμε τον γενικό διακόπτη, να κατεβάσουμε όλες τις ασφάλειες πλην αυτής του ψυγείου, ώστε ακόμη και φώτα ή κλιματιστικά που έχουν ξεχαστεί, να κλείσουν αμέσως και θα έχουμε περιορίσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό, εκδήλωση συμβάντος από ρεύμα. Εάν το σπίτι έχει συναγερμό ο οποίος φυσικά θα ενεργοποιηθεί με την αναχώρησή μας, τότε συμβουλευόμαστε τον τεχνικό της εταιρείας security. Την εταιρεία security ενημερώνουμε πάντα για την απουσία μας. ’’

Σε περίπτωση που δεν διαθέτουμε συναγερμό, ενημερώνουμε άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης μας, κοντινό συγγενή ή κοντινό γείτονα, ότι θα λείψουμε ώστε να προσέχει το σπίτι μας, έχοντας το νου του σε τυχόν ύπαρξη δραστηριότητας κατά την απουσία μας. Του έχουμε γνωστοποιήσει τα τηλέφωνά μας και επιβεβαιώνουμε ότι τα έχει αποθηκεύσει. Του δίνουμε οδηγίες τι να κάνει σε περίπτωση που αντιληφθεί ύποπτες κινήσεις ή φθορές στην οικία μας. Ανάλογα, θα πράξουμε κι εμείς, εάν αυτός απουσιάσει σε διακοπές και ζητήσει την βοήθειά μας.

 

2ον - Εξασφαλίζουμε τους ανήμπορους και τα κατοικίδια

Εάν συγκατοικούμε ή έχουμε υπό την ευθύνη μας άτομο ανήμπορο, είτε ηλικιωμένο είτε με ειδικές ανάγκες και δεν μπορούμε ή δεν επιτρέπεται λόγω της κατάστασής του να το πάρουμε μαζί μας, το εμπιστευόμαστε σε κοντινό μας συγγενή ή σε κοντινό μας γείτονα ή σε κλινική, για όσο διάστημα απουσιάσουμε. Ενημερώνουμε όποιον αναλάβει την φροντίδα του, για το ιστορικό του, τα φάρμακά του, τον θεράποντα ιατρό του, το διαιτολόγιό του, τις αναγκαίες κινήσεις – περιπάτους, κ.λ.π. Επίσης, ενημερώνουμε τον θεράποντα ιατρό του, ώστε να γνωρίζει ότι εμείς θα απουσιάζουμε και ο / η ασθενής του θα βρίσκεται σε εκείνη την διεύθυνση, σε αυτά τα τηλέφωνα επικοινωνίας.

‘‘ Το κατοικίδιό μας, είτε το παίρνουμε μαζί μας, είτε το εμπιστευόμαστε σε άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης μας που γνωρίζουμε ότι αγαπάει τα ζώα και ότι έχει αναπτύξει οικεία σχέση με το κατοικίδιό μας, είτε το εμπιστευόμαστε σε εταιρεία φύλαξης κατοικιδίων, ώστε να έχει και φροντίδα και ασφάλεια. Δεν το εμπιστευόμαστε σε κάποιον ο οποίος έχει κατοικίδιο ή πολλά κατοικίδια αλλά είναι παραμελημένα και δεν αγαπάει ιδιαίτερα τα ζώα. Δεν το εμπιστευόμαστε σε κάποιον που έχει κατοικίδιο αλλά είναι βίαιος ή μέθυσος ή παίρνει μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή. Στον άνθρωπο που θα αναθέσουμε το κατοικίδιό μας, του αφήνουμε τα τηλέφωνά μας, του δίνουμε οδηγίες για την σίτιση, την βόλτα και την συμπεριφορά του κατοικιδίου μας και φωτοτυπία του βιβλιαρίου εμβολιασμού. ’’

Το καλύτερο απ’ όλα είναι, το κατοικίδιό μας, εάν δεν μπορούμε να το πάρουμε μαζί μας, να το εμπιστευόμαστε αποκλειστικά σε εταιρεία φύλαξης κατοικιδίων και μόνον.

 

3ον - Οδηγούμε με ασφάλεια

Εάν έχουμε προγραμματίσει να φτάσουμε στον προορισμός μας με το αυτοκίνητό μας ή να το χρησιμοποιήσουμε για μέρος του ταξιδιού μας (έως το αεροδρόμιο), λίγες ημέρες νωρίτερα έχουμε βεβαιωθεί ότι βρίσκεται σε αρίστη οδηγική κατάσταση. Το έχουμε περάσει από το συνεργείο για έναν προληπτικό έλεγχο και έχουμε επιδιορθώσει κάθε βλάβη, από καμένες λάμπες έως φθαρμένα λάστιχα, κ.α. Βεβαιωνόμαστε ότι, το αυτοκίνητό μας διαθέτει σε καλή λειτουργική κατάσταση, πυροσβεστήρα, φαρμακείο, προειδοποιητικό τρίγωνο, φακό, γιλέκο υψηλής διακριτότητας (με διπλές ανακλαστικές ταινίες), ρεζέρβα ή σετ επισκευής ελαστικών, σφυράκι θραύσης κρυστάλλων και κόφτη ζώνης, γρύλο ανύψωσης οχήματος, κ.α.

Η οδήγηση στις διακοπές, προς και από τον προορισμό μας, πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή από την καθημερινή. Στην περίπτωση των διακοπών μας, το αυτοκίνητό μας είναι φορτωμένο με τους επιβαίνοντες, δηλαδή τα μέλη όλης της οικογένειάς μας και τις αποσκευές μας. Άρα, το πρόσθετο βάρος του από την καθημερινότητα και η κατανομή αυτού επηρεάζουν την συμπεριφορά του διαφορετικά σε κάθε μας αντίδραση. Επιπλέον, όλα τα μέλη της οικογένειάς μας βρίσκονται μέσα στο αυτοκίνητο, που σημαίνει ότι σε περίπτωση αιφνίδιου συμβάντος, οι τραυματισμοί ή οι απώλειες θα αφορούν πρώτα και κύρια τους αγαπημένους μας.

Για να οδηγήσουμε στο ταξίδι των διακοπών μας, φροντίζουμε να έχουμε κοιμηθεί καλά, να είμαστε ξεκούραστοι, να μην έχουμε πιεί αλκοόλ ή φάρμακα που επηρεάζουν τον οργανισμό μας και τις αντιδράσεις μας, φοράμε άνετα ρούχα, κάνουμε τακτικές στάσεις, έχουμε χαμηλή μουσική στο ραδιόφωνο, συζητάμε χωρίς φωνές και εντάσεις.

‘‘ Εάν έχουμε πάρει το κατοικίδιό μας μαζί, δεν πρέπει να το έχουμε ελεύθερο στην καμπίνα επιβατών του οχήματός μας. Οδηγούμε προσεκτικά, παραχωρούμε προτεραιότητα στους ανυπόμονους, τηρούμε τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Είναι σώφρων και ει δυνατόν να τηρείται πάντοτε, κάποιος από τους επιβαίνοντες να γνωρίζει να οδηγεί, ώστε εάν κουραστούμε ή νυστάξουμε ή νοιώσουμε αδιαθεσία, να αναλάβει άλλος την οδήγηση. ’’

4ον - Ταξιδεύουμε ανάλαφρα και ξεκούραστα

Στις διακοπές του καλοκαιριού, οι ελαφριές αποσκευές είναι το κλειδί του άνετου ταξιδιού. Παρόλο που θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι τα πήραμε όλα για το ταξίδι μας, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όλο αυτό το βάρος που έχουμε δημιουργήσει θα το τραβήξουμε και θα το σηκώσουμε μόνοι μας και πιθανόν είτε θα μας ταλαιπωρήσει είτε θα οδηγήσει σε τραυματισμό μας.

Εάν τα απαραίτητα είναι πολλά λόγω παρατεταμένου ταξιδιού, πρέπει να σιγουρευτούμε ότι είμαστε εξοικειωμένοι με τον τρόπο ανύψωσης βάρους και τις κατάλληλες τεχνικές, για να σύρουμε ή για να σηκώσουμε τις αποσκευές μας. Πρέπει να γνωρίζουμε πώς να λυγίζουμε τα γόνατα, πώς να χρησιμοποιούμε τους μύες των ποδιών μας για να αποφεύγουμε κακώσεις της σπονδυλικής στήλης.

Δεν σηκώνουμε ποτέ μόνοι μας μια υπερβολικά βαριά βαλίτσα. Εάν είναι απαραίτητο ζητάμε την βοήθεια άλλων. Πριν σηκώσουμε οτιδήποτε είναι μεγάλο και βαρύ, όπως η βαλίτσα μας, έχουμε εξετάσει προηγουμένως τις διαστάσεις και το βάρος της, από πού θα την κρατήσουμε και που θα την ακουμπήσουμε.

Πρέπει να φέρνουμε το σώμα μας όσο πιο κοντά στην βαλίτσα που θέλουμε να σηκώσουμε, ανοίγουμε και στερεώνουμε καλά τα πόδια μας στο άνοιγμα των ώμων μας, λυγίζουμε τα γόνατά μας και χρησιμοποιώντας την δύναμη των μυών των ποδιών και των γλουτών μας, την σηκώνουμε. Διατηρούμε τον κορμό μας σε ευθεία θέση. Μετακινούμε πάντοτε ολόκληρο το σώμα μας αντί να στρίβουμε μόνο την σπονδυλική μας στήλη.

‘‘ Οι ελαφριές αποσκευές στο ταξίδι μας και στις διακοπές μας, αποτρέπουν τους συχνούς τραυματισμούς μας, όπως τράβηγμα, διάστρεμμα, πιάσιμο, κ.α. Μια ελαφριά αποσκευή είναι η φθηνότερη λύση από μια επίσκεψη στον γιατρό. ’’

Προσοχή !!! Δεν χρησιμοποιούμε τις κυλιόμενες σκάλες τραβώντας μια βαριά βαλίτσα που δύσκολα την χειριζόμαστε. Θα προκαλέσουμε πολύ μεγάλο κακό στους ανθρώπους γύρω μας.

 

5ον - Οργανώνουμε το φαρμακείο των διακοπών μας

Πρόκειται για μια ενέργεια για την οποία μεριμνούν, μόνον το 10% των Ελλήνων πολιτών που ξεκινούν τις διακοπές τους. Το φαρμακείο των διακοπών μας, είναι αναγκαίο και μας σώζει από ταλαιπωρία για ασήμαντο λόγο πολλές φορές. Η οργάνωσή του είναι απλή. Θα δούμε πως το οργανώνουμε, πως το εξοπλίζουμε σε περιεχόμενο και πως το φυλάμε με ασφάλεια.

Καταγράφουμε ποιοι θα είναι μαζί μας στις διακοπές και τι πιθανές ανάγκες θα έχουν: άτομα, ηλικία, φύλο, φυσική κατάσταση, χρόνιες ασθένειες, αλλεργίες, φαρμακευτική αγωγή σε εξέλιξη, κινητικά προβλήματα, προβλήματα ψυχικής υγείας, κ.α.
Καταγράφουμε ποιες θα είναι οι συνθήκες των διακοπών μας: ατομικές, ομαδικές, στην θάλασσα, στο βουνό, στην πόλη, στο χωριό, κ.α.
Καταγράφουμε ποια θα είναι η χρονική διάρκεια των διακοπών μας: λίγες ημέρες, εβδομάδα, μισός μήνας, κ.α.
Καταγράφουμε ποιος θα είναι ο προορισμός μας: στην Ελλάδα με εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας ή σε νησί της άγονης γραμμής, στο εξωτερικό σε περιοχή με χαμηλή στάθμη υγειονομικών συνθηκών ή σε περιοχή με υψηλό επίπεδο ιατρικών υπηρεσιών, κ.α.
Καταγράφουμε ποιες θα είναι οι ιδιαίτερες δραστηριότητές μας: κατασκήνωση, ποδηλασία, σκάφος, κ.α.
Καταγράφουμε τα τηλέφωνα ανάγκης στην περιοχή των διακοπών μας: του πλησιέστερου νοσοκομείου ή κέντρου υγείας ή αγροτικού ιατρείου και επιπλέον του πλησιέστερου φαρμακείου, του αστυνομικού σταθμού, της πυροσβεστικής υπηρεσίας, του εθνικού οργανισμού έκτακτης ανάγκης, του εθνικού κέντρου δηλητηριάσεων, κ.α. και οπωσδήποτε, εάν είναι απαραίτητο, παίρνουμε μαζί μας, το τηλέφωνο του παιδιάτρου μας, του οικογενειακού ιατρού μας, των ηλικιωμένων γονέων μας, κ.α.

Ξεκινώντας να οργανώνουμε το περιεχόμενο του φαρμακείου των διακοπών μας, πρώτα απ’ όλα βάζουμε σε επάρκεια τα φάρμακα εκείνα τα οποία λαμβάνει κάποιος για ατομική του θεραπεία. Έπειτα, βάζουμε επιδέσμους διαφόρων μεγεθών, γάζες διαφόρων μεγεθών, αντισηπτικά, αντιμικροβιακά, αντιεγκαυματικά, αντιηλιακά, αντιισταμινικά, αντιπυρετικά, εντομοαπωθητικό, καταπραϋντικό για τα τσιμπήματα εντόμων, παυσίπονα, αντιερεθιστικό κολλύριο, παιδικό αντιβιοτικό καθ’ υπόδειξη ιατρού, αντιεμετικά, αντιδιαρροϊκά, ψηφιακό θερμόμετρο, σύριγγες των 5 ml, ψαλιδάκι, παραμάνες ασφαλείας, τριγωνικό επίδεσμο, ένεση κορτιζόνης για αλλεργικά άτομα, ενυδατική κρέμα, hansaplast υποαλλεργικό, φυσιολογικό ορό, παγοκύστες, γυναικείο τσιμπιδάκι, γάντια μιας χρήσεως, κ.α., όλα σύμφωνα με την υπόδειξη του οικογενειακού ιατρού μας ή του φαρμακοποιού μας.

Το φαρμακείο φυλάσσεται σε σκιερό και δροσερό μέρος, μακριά από την παιδική περιέργεια, είναι τακτοποιημένο και τουλάχιστον 2 ενήλικα άτομα γνωρίζουν το πλήρες περιεχόμενό του και την χρήση του.

‘‘ Σε αυτές τις καλοκαιρινές διακοπές στην εποχή της πανδημίας covid-19, απαιτείται να έχουμε μαζί μας ένα ιδιαίτερο σετ, με επάρκεια υλικών, εύκολη πρόσβαση και χρήση απ’ όλους. Το σετ αυτό πρέπει να περιλαμβάνει : επάρκεια σε μάσκες και γάντια μιας χρήσεως, επάρκεια σε αντισηπτικά μαντηλάκια, αντισηπτικό υγρό ή / και οινόπνευμα, ψηφιακό θερμόμετρο, παλμικό οξύμετρο, και το τηλέφωνο εκτάκτου ανάγκης για την covid-19 (Ε.Ο.Δ.Υ. 1135). ’’

 

 

6ον - Καθημερινά αντιηλιακή προστασία και ενυδάτωση

Σε κανέναν δεν αρέσουν ούτε τα ηλιακά εγκαύματα, ούτε η «τηγανισμένη» επιδερμίδα. Η καθημερινή εφαρμογή αντιηλιακής προστασίας είναι άκρως απαραίτητη, διότι το αντιηλιακό όχι μόνο βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος αλλά συμβάλει καθοριστικά και στην επιβράδυνση της διαδικασίας της γήρανσης του δέρματος. Επίσης τα σοβαρά ηλιακά εγκαύματα μπορεί να οδηγήσουν σε ακραία αφυδάτωση, με αποτέλεσμα την διακομιδή και παραμονή σε κάποιο νοσοκομείο.

Ένα αντιηλιακό με χαμηλό δείκτη προστασίας μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό με ένα άλλο υψηλού δείκτη προστασίας. Ωστόσο οι άνθρωποι με ανοιχτό χρώμα επιδερμίδας πρέπει να χρησιμοποιούν αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, λόγω της λιγότερης μελανίνης στο δέρμα τους.

‘‘ Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά έως 3 ετών, επειδή έχουν εξαιρετικά ευαίσθητη επιδερμίδα και το σύστημα προστασίας τους ακόμη αναπτύσσεται, δεν πρέπει να εκτίθενται στο άμεσο ηλιακό φως, ιδιαίτερα τις ώρες από τις 11:00 έως τις 19:00 κυρίως για τους μήνες από Μάιο έως Αύγουστο. ’’

Το νερό αποτελεί το πιο σημαντικό συστατικό στον οργανισμό μας και μας κρατάει ενυδατωμένους, ιδιαίτερα το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες που ιδρώνουμε περισσότερο. Για κάθε 1 ώρα που βρισκόμαστε κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο, πρέπει να πίνουμε το ελάχιστο 2 ποτήρια νερό ή 2 μπουκαλάκια νερό. Αυτό αποτρέπει την αφυδάτωση και αναπληρώνει τα επίπεδα ενέργειας ενώ κάνουμε ηλιοθεραπεία.

Ακόμη κι αν απολαμβάνουμε ένα δροσερό κοκτέιλ ή τρώμε φρούτα ενώ είμαστε εκτεθειμένοι στην ηλιακή ακτινοβολία, δεν πρέπει να ξεχνάμε να πίνουμε και νερό. Η μη επαρκής πρόσληψη νερού από τον οργανισμό μας το καλοκαίρι, μπορεί να επιφέρει ήπια αφυδάτωση, συνοδευόμενη από συμπτώματα όπως δίψα, πονοκεφάλους, ξηροστομία, ξηρότητα στο δέρμα, νωθρότητα, κ.α.

 


7ον - Ελαφριά ένδυση και άνετη υπόδηση

Η άνετη ένδυση και υπόδηση κυρίως για τις γυναίκες συμβάλει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, στα ξεκούραστα άκρα και στην γενικότερη άνεση και ευεξία του σώματος και του οργανισμού. Τα στενά ενδύματα, μπορεί να είναι στην μόδα ή να σας κολακεύουν, αλλά συνήθως εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος και προάγουν την εμφάνιση κιρσών. Επιπλέον σας κάνουν να αισθάνεστε αδικαιολόγητη κούραση και ατονία.

‘‘ Ένα στενό παντελόνι, προκαλεί πόνους στην μέση και στην λεκάνη, εμποδίζει την επιστροφή του αίματος στην καρδιά, επιβραδύνει την πέψη, επιταχύνει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, αυξάνει την θερμοκρασία και υγρασία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ενθαρρύνοντας την εμφάνιση μυκήτων και βακτηρίων, ενώ στους άντρες προκαλεί πόνο στους όρχεις και επηρεάζει την ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματος, έπειτα από συχνή χρήση. ’’

Προτιμήστε βαμβακερά και ανοιχτόχρωμα ρούχα. Φροντίστε να είναι φαρδιά ώστε να κυκλοφορεί καλύτερα ο αέρας στο σώμα σας και να αποβάλλεται ο ιδρώτας. Φορέστε παπούτσια τύπου Sneakers υφασμάτινα, πέδιλα, σανδάλια, παπούτσια που αναπνέουν.

Οι γυναίκες, να αποφεύγετε τις μεγάλες τσάντες, τα βαριά κολιέ στο λαιμό και σκουλαρίκια, το βαρύ μακιγιάζ στο πρόσωπο. Συνήθως, οι βαριές τσάντες και τα βαριά αξεσουάρ στο λαιμό προκαλούν στις γυναίκες πόνο στον αυχένα, στους ώμους και στην πλάτη και ανεξήγητους πονοκεφάλους. Φοράμε όλοι, ενήλικες και παιδιά, γυαλιά ηλίου και καπέλο, όταν κυκλοφορούμε έξω.

 

8ον - Κάνουμε υγιεινή διατροφή

Τρώμε υγιεινό πρωινό. Πολλές φορές ξεχνάμε να τρώμε πρωινό πριν βγούμε έξω για να ξεκινήσουμε τις δραστηριότητές μας. Εάν όμως ξεκινήσουμε την μέρα μας χωρίς σωστή διατροφή το πρωί, τότε το σώμα μας, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και τον καυτό ήλιο, μαραίνεται και ενδεχομένως να οδηγηθεί σε θερμοπληξία, αφυδάτωση ή λιποθυμία. Εξαρτάται και από τις δραστηριότητες που έχουμε να κάνουμε σε εξωτερικούς χώρους. Όμως, ένα καλό υγιεινό πρωινό θα ενεργοποιήσει άμεσα τον μεταβολισμό μας.

‘‘ Το ελληνικό πρωινό, που περιλαμβάνει ψωμί, βούτυρο και μέλι, τυρί σκληρό ή μαλακό, αυγό βραστό, γάλα και γιαούρτι, καφέ ή τσάι και ένα είδος σφολιατοειδή (τυρόπιτα ή σπανακόπιτα) αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη επιλογή. Το ελληνικό πρωινό είναι πολύ πλούσιο σε διατροφική αξία και πρέπει να προτιμάται από άλλου τύπου πρωινά. ’’

Τρώμε υγιεινά γεύματα. Οι Έλληνες αγαπάμε την παραδοσιακή ψησταριά με το γύρο, τα μπιφτέκια, τα σουβλάκια, τα χάμπουργκερ, τα χοτ-ντογκ, κ.α. Αντί γι’ αυτά ας επιλέξουμε πιο υγιεινές και νόστιμες συνταγές στις οποίες συμπεριλαμβάνονται κοτόπουλο στη σχάρα, φρέσκο ψάρι στη σχάρα, ψητά λαχανικά, χταπόδι ψητό, καλαμαράκια ψητά, γαρίδες τηγανιτές, γαύρος τηγανιτός, χόρτα, σαλάτες, κ.α. Καλό είναι να αποφεύγουμε τις ποικιλίες κρέατος και τους δίσκους με τα ορεκτικά, γιατί παρασυρόμαστε στην υπερκατανάλωση μεζέδων.

 


9ον - Αποφεύγουμε τα οινοπνευματώδη

Είναι κατανοητό ότι κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και ιδιαίτερα στις διακοπές μας υπάρχει αρκετός χρόνος για κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, είτε σε νυχτερινή έξοδο είτε στην παραλία.

Όταν πίνουμε αλκοόλ κυρίως όταν είμαστε στον ήλιο, προκαλούμε μεγαλύτερη αφυδάτωση στον οργανισμό μας λόγω της μεγαλύτερης απώλειας υγρών από τα νεφρά, γι’ αυτό πρέπει να πίνουμε αρκετό νερό ανάμεσα στα αλκοολούχα ποτά.

‘‘ Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί αύξηση των καρδιακών παλμών, μειωμένη νοητική λειτουργία και μειωμένα αντανακλαστικά, γι’ αυτό και δεν επιτρέπεται ούτε να οδηγούμε ούτε να κολυμπάμε. ’’

Όταν καταναλώνουμε αλκοόλ πρέπει τουλάχιστον αυτό να γίνεται με μέτρο, να μην πίνουμε με άδειο στομάχι γιατί η παρουσία φαγητού στο στομάχι βοηθά στην πιο αργή απορρόφησή του και αποφυγή της μέθης, να πίνουμε πολύ νερό και να πίνουμε αργά το ποτό μας ώστε να διαρκεί περισσότερο και να μην αναγκαζόμαστε να ζητάμε κι άλλο.

Η κατανάλωση αλκοόλ χωρίς μέτρο, σίγουρα θα χαλάσει τις διακοπές μας, θα στεναχωρήσει τους αγαπημένους μας και η ακραία συμπεριφορά μας θα έχει κοινωνικό αντίκτυπο και θα οδηγήσει σε ατύχημα με τραγικές συνέπειες.

Όταν καταναλώνουμε υπερβολικά αλκοόλ, επιφορτίζουμε το συκώτι μας, το οποίο είναι προγραμματισμένο να εκτελεί περισσότερες από 400 λειτουργίες, μεταξύ άλλων να απομακρύνει τις τοξίνες και τα περιττά υπολείμματα, να συμβάλει στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων και να διασπά το αλκοόλ. Όταν λοιπόν, εμείς πίνουμε υπερβολικά το απασχολούμε και το επιβαρύνουμε, επιτρέποντας να συσσωρεύονται οι τοξίνες και να καταστρέφουν τα κύτταρά του και το ίδιο το αλκοόλ λειτουργώντας τοξικά να μας προκαλέσει γαστρίτιδα ή να επιδεινώσει μια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

 


10ον - Αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις σε περίπτωση καύσωνα

Η υπερβολική ζέστη ωθεί το σώμα μας πέρα από τις αντοχές του και όταν η ζέστη συνδυάζεται και με υγρασία, η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός μας γίνεται επίπονη διαδικασία. Ηλίαση, μυϊκοί σπασμοί, θερμική εξάντληση είναι κάποιες από τις απειλές που θέτει ο καύσωνας, γι’ αυτό είμαστε πολύ προσεκτικοί.

Επίσης ο καύσωνας συνήθως επηρεάζει περισσότερο τα παιδιά από τους μεγάλους για τους πιο κάτω λόγους:

α. Ο λόγος επιφάνειας σώματος προς τον όγκο σώματος είναι μεγαλύτερος στα παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται πολύ πιο εύκολα η θερμοκρασία του σώματος ενός παιδιού σε σχέση με ενός ενήλικα όταν αυτό εκτίθεται σε ψηλές θερμοκρασίες.
β. Η θερμότητα που παράγεται από το μεταβολισμό ενός παιδιού ανά μάζα σώματος είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τους ενήλικες.
γ. Τα παιδιά έχουν λιγότερη εφίδρωση σε σχέση με τους ενήλικες . Άρα και η ικανότητα για μείωση της θερμοκρασίας τους σώματος από την εξάτμιση του ιδρώτα είναι μειωμένη.

• Πως μπορούμε να προστατευτούμε σε περίπτωση καύσωνα;

• Δεν μετακινούμαστε άσκοπα. Το πιο σωστό είναι να μένουμε σε χώρους που κλιματίζονται.
• Αν βγούμε έξω, το ντύσιμο μας να είναι ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
• Μικροί και μεγάλοι, στον ήλιο να φοράμε πάντα καπέλο από υλικό που να επιτρέπει τον αερισμό της κεφαλής, γυαλιά ηλίου και αντιηλιακό.
• Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους ακόμη κι όταν είμαστε στην παραλία.
• Κάνουμε πολλές δροσιστικές βουτιές στην θάλασσα ή στην πισίνα.
• Τα μωρά και τα νεογνά να είναι ντυμένα ελαφρά ενώ, τα χέρια και τα πόδια τους πρέπει να είναι ελεύθερα.
• Αποφεύγουμε τη βαριά σωματική εργασία και τα πολύωρα ταξίδια με μέσα συγκοινωνίας που δε διαθέτουν κλιματισμό.
• Δεν παραμένουμε εντός παρκαρισμένου αυτοκινήτου, ακόμη κι αν αυτό είναι κάτω από σκιά.
• Κάνουμε πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοποθετούμε δροσερά επιθέματα στο κεφάλι και στο λαιμό μας.
• Τρώμε μικρά σε ποσότητα και ελαφριά γεύματα, φτωχά σε λιπαρά, (κατά προτίμηση περισσότερα φρούτα και λαχανικά).
• Πίνουμε άφθονα υγρά όπως νερό, χυμούς φρούτων κ.λπ. ειδικά τα βρέφη και οι ηλικιωμένοι και αποφεύγουμε εντελώς το αλκοόλ.

 

11ον - Κολυμπάμε με ασφάλεια

Καλοκαιρινές διακοπές χωρίς πισίνα ή παραλία, χωρίς βουτιές ή μακροβούτια, χωρίς παιχνίδια στο νερό, δεν νοούνται. Για να τις θυμόμαστε για πολλά – πολλά χρόνια, ας είμαστε εξίσου προσεκτικοί και μέσα στο νερό. Γι’ αυτό :

• Δεν κολυμπάμε με γεμάτο στομάχι. Αφήνουμε να περάσουν τουλάχιστον 3 ώρες. Επίσης δεν κολυμπάμε τελείως νηστικοί, γιατί έτσι δεν θα έχουμε δυνάμεις να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις που υπάρχουν κατά την παραμονή μας στο νερό.
• Δεν κολυμπάμε ενώ έχουμε καταναλώσει αλκοόλ ή όταν έχουμε εξαντληθεί στο παιχνίδι ή στην γυμναστική. Η αντίδραση του οργανισμού μας είναι πολύ μειωμένη.
• Δεν κολυμπάμε μόνοι μας, δεν κολυμπάμε νύχτα σε άγνωστα μέρη, δεν κάνουμε βουτιές σε περιοχές που δεν γνωρίζουμε το βάθος και την διαμόρφωση του βυθού.
• Εάν δεν γνωρίζουμε καλό μπάνιο, παραμένουμε κοντά στην ακτή και κοντά σε άλλους λουόμενους. Δεν απομακρυνόμαστε ποτέ.
• Εάν δεν αισθανόμαστε καλά, δεν μπαίνουμε στο νερό, αλλά αναζητούμε χώρο ξεκούρασης με ησυχία ή καταφεύγουμε στο πλησιέστερο ιατρείο.
• Αποφεύγουμε τα σημεία που κινούνται ταχύπλοα ή μικρά σκάφη. Εάν αντιληφθούμε επικίνδυνους ελιγμούς από σκάφη κοντά στους λουόμενους, ειδοποιούμε άμεσα το λιμεναρχείο.
• Υπακούμε στις υποδείξεις του Ναυαγοσώστη και πειθαρχούμε αναντίρρητα.
• Έχουμε τα μικρά παιδιά υπό διαρκή επίβλεψη. Δεν τα αφήνουμε ούτε για ένα δευτερόλεπτο χωρίς προσοχή. Είναι εντελώς λάθος να πιστεύουμε ότι επειδή φοράνε μπρατσάκια ή σωσίβιο είναι ασφαλή. Το αντίθετο συμβαίνει πολλές φορές. Ούτε τα αφήνουμε να τρέχουν γύρω – γύρω από την πισίνα. Υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστούν θανάσιμα.
• Αν αντιληφθούμε ότι κάποιος φωνάζει για βοήθεια δεν επιχειρούμε να πάμε να πάτε να τον βοηθήσουμε εάν δεν γνωρίζουμε, αλλά φωνάζουμε κι εμείς με την σειρά μας όσο πιο δυνατά «βοήθεια, βοήθεια, βοήθεια».

 


12ον – Χαιρόμαστε τις διακοπές μας με ασφάλεια
Οι καιροί που ζούμε δεν είναι συνηθισμένοι. Η πανδημία covid-19 που συγκλονίζει την ανθρωπότητα φέτος, μας επέβαλε νέους τρόπους λειτουργίας στην καθημερινότητά μας, ώστε να προφυλαχθούμε στο μέτρο του δυνατού. Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα δεν γνωρίζει πολλά και δεν έχει όπλα για να αντιμετωπίσει την covid-19. Για να προφυλαχθούμε όλοι μας, χρειάζεται πρωτίστως η δική μας υπεύθυνη στάση ακόμη και στις καλοκαιρινές διακοπές μας.

‘‘ Η υγιεινή των χεριών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέτρα πρόληψης διασποράς μικροβίων και ιών στο εργασιακό και κοινωνικό μας περιβάλλον. Οπότε πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας με νερό και σαπούνι πολλές φορές την ημέρα. Η κοινωνική αποστασιοποίηση, δηλαδή η σκόπιμη αύξηση του φυσικού χώρου ανάμεσα σε δύο ή περισσότερα άτομα στα 2 μέτρα, στόχο έχει να μας προστατέψει όλους, από την μετάδοση του μικροβίου, μέσω του βήχα ή του φτερνίσματος κάποιου. Η χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους συναλλαγής με τρίτους και η αποφυγή της προσωπικής επαφής με τρίτους, μέσω της χειραψίας, της αγκαλιάς, του φιλιού, επίσης στοχεύουν στον περιορισμό της μετάδοσης ιών και μικροβίων. ’’

Για να χαρούμε τις καλοκαιρινές διακοπές μας με τους αγαπημένους μας, ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.