Οδηγός για την εκπόνηση Εταιρικού Σχεδίου Εκτάκτου Ανάγκης και Ασφάλειας, για την Διαχείριση Κρίσεων.

Οδηγός για την εκπόνηση

Εταιρικού Σχεδίου Εκτάκτου Ανάγκης και Ασφάλειας, για την Διαχείριση Κρίσεων.

 

 

Οι κρίσεις και οι καταστροφές και συγκεκριμένα, οι αλλεπάλληλες κρίσεις, έγιναν, η νέα κανονικότητα, κυβερνήσεων, κοινωνιών, επιχειρήσεων. Η μια κρίση διαδέχεται την άλλη, με σφοδρότητα στις επιπτώσεις, λόγω μη προετοιμασίας πολιτών, κοινωνιών, συστημάτων, πόρων και υποδομών. Στο ξέσπασμα των κρίσεων, οι κυβερνήσεις γίνονται πολύ ευάλωτες, οι πολίτες πλήττονται με αδικαιολόγητες απώλειες ζωών και περιουσιών, οι επιχειρήσεις, ακόμη και οι κραταιές επί πολλές δεκαετίες, καταρρέουν, οι πόροι εξαντλούνται και το αποτέλεσμα, παράγει την επόμενη κρίση, η οποία φέρει τα χαρακτηριστικά της «κρισιγενούς κρίσης».

Η ανθεκτικότητα στην πράξη, δεν υφίσταται σε πολύ μεγάλο ποσοστό, καθότι, οι πολίτες, οι επαγγελματίες, οι δημόσιοι λειτουργοί, δεν γνωρίζουν πως παράγονται οι κρίσεις και οι καταστροφές, δεν γνωρίζουν πως μπορούν να τις προβλέψουν και πως μπορούν να προετοιμαστούν. Δεν γνωρίζουν, όχι από άγνοια, αλλά από κακή καθολική νοοτροπία. Αυτό επιβεβαιώνεται, από τις αλλεπάλληλες αστοχίες στην προετοιμασία και στην αντιμετώπιση των καταστροφών και των κρίσεων, τα τελευταία 30 χρόνια στην Ελλάδα. Κάθε εμπλεκόμενο μέρος, περιμένει από το άλλο, να είναι έτοιμο και προετοιμασμένο. Οι κυβερνήσεις περιμένουν από τους πολίτες και τους επιχειρηματίες να είναι προετοιμασμένοι. Οι πολίτες και οι επιχειρηματίες το περιμένουν από τις κυβερνήσεις. Οι εργαζόμενοι περιμένουν από τους εργοδότες τους να έχουν λάβει μέτρα προληπτικά. Οι εργοδότες το περιμένουν από τους εργαζόμενους. Οι τοπικές κοινωνίες περιμένουν από τις αυτοδιοικήσεις να προβλέπουν και να προετοιμάζονται. Οι τοπικές αυτοδιοικήσεις το περιμένουν από τους πολίτες. Στο μεταξύ, οι κρίσεις και οι καταστροφές χτυπούν αδιακρίτως.

Τρία δομικά στοιχεία της αποτελεσματικότητας της ανθεκτικότητας έναντι των κρίσεων και των καταστροφών, απουσιάζουν από τους πολίτες, από τις τοπικές κοινωνίες, από τις επιχειρήσεις, από τις κυβερνήσεις που διαδέχονται η μία την άλλη. Πρόκειται για το τρίπτυχο: ενιαία εκπαίδευση, ενιαίος κώδικας δεοντολογίας, ενιαία πρωτόκολλα ενεργειών. Η απουσία αυτών των τριών δομικών στοιχείων, μαζί με την απουσία ενός εθνικού – καθολικού – προγράμματος καλλιέργειας κουλτούρας ασφάλειας και προστασίας των πολιτών, των επιχειρήσεων, των κοινωνιών, σε προσωπικό, ομαδικό και συλλογικό επίπεδο, επιφέρουν δυσλειτουργίες στην αντιμετώπιση κρίσεων και καταστροφών.

Στο τρίπτυχο της αποτελεσματικότητας της ανθεκτικότητας έναντι των κρίσεων και των καταστροφών και ειδικότερα στα «ενιαία πρωτόκολλα ενεργειών», εντάσσονται υποχρεωτικά κατά περίπτωση, οι μελέτες ασφάλειας, οι μελέτες πολιτικής προστασίας, οι μελέτες στρατηγικής, οι μελέτες αλληλεπίδρασης, τα σχέδια εκτάκτου ανάγκης και ασφάλειας, των οποίων η εκπόνηση και η ενσωμάτωση στην καθημερινή λειτουργία, αποτελούν προαπαιτούμενο, ανθεκτικότητας και μακροημέρευσης υγιών κοινωνιών, επιχειρήσεων και κυβερνήσεων.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών, θέτει από σήμερα 25 Ιουνίου 2024, στην διάθεση όλων των στελεχών χάραξης εταιρικής στρατηγικής και ανάπτυξης, των στελεχών ιδιωτικής ασφάλειας, των στελεχών θέσεων ευθύνης και θέσεων αυξημένης ευθύνης, που ηγούνται εταιρειών, επιχειρήσεων και οργανισμών, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο, το νέο βιβλίο των κ.κ. Αναστασίου Γ. Γερασιμάτου, Σπυρίδωνος Μ. Κυριακάκη, Γεωργίας Ι. Αναστασοπούλου, Φρίξου Ν. Μόζορα, Μαρίας Γερασιμούλας Α. Γερασιμάτου, Δήμητρας Π. Μπουμπουρέκα, με τίτλο : «Οδηγός για την εκπόνηση Εταιρικού Σχεδίου Εκτάκτου Ανάγκης και Ασφάλειας, για την Διαχείριση Κρίσεων» . . . σε 12 βήματα. Καταβλήθηκε προσπάθεια από τους συγγραφείς, ώστε, το πόνημα αυτό να γραφεί σε απλή και εύληπτη γλώσσα, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ακόμη και από στελέχη που δεν διαθέτουν την σχετική απαιτούμενη εμπειρία. Το παρόν πόνημα «Οδηγός για την εκπόνηση Εταιρικού Σχεδίου Εκτάκτου Ανάγκης και Ασφάλειας, για την Διαχείριση Κρίσεων» καλύπτει πλήρως, τις προσδοκίες και τις αυξημένες ανάγκες του σήμερα, της παγκόσμιας αγοράς στην Διαχείριση Κρίσεων, με επιστημονική επάρκεια και εγγύηση αξιοπιστίας.

 

Πατήστε ΕΔΩ για να κατεβάσετε ΔΩΡΕΑΝ το βιβλίο.

 

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών, Ιδιωτικός και Ανεξάρτητος Οργανισμός Εμπειρογνωμοσύνης στην διαχείριση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης, από το έτος 2020 έχει αναπτύξει Ειδική Υπηρεσία Μελετών, για την εκπόνηση μελετών ασφάλειας, μελετών πολιτικής προστασίας, μελετών στρατηγικής, μελετών αλληλεπίδρασης, σχεδίων εκτάκτου ανάγκης και ασφάλειας, καθιέρωσης εθνικών προτύπων. Οι υπηρεσίες του, προσφέρονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα Τόσο η εκπόνηση μελετών και εταιρικών σχεδίων, όσο και η υλοποίηση επιμορφώσεων και εξειδίκευσης των στελεχών, που αναλαμβάνουν την εφαρμογή στην πράξη, των μελετών ασφάλειας και των εταιρικών σχεδίων εκτάκτου ανάγκης, αφορούν πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, κολέγια, σχολικά συγκροτήματα, βιομηχανίες, ναυπηγεία, νοσοκομεία, ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης και χρηματαποστολών, πολυκαταστήματα, συγκροτήματα κατοικιών, εταιρείες γραφείων, δημόσια κτήρια, βιοτεχνικά πάρκα, δήμους, κοινότητες, ξενοδοχειακές και λουτρικές εγκαταστάσεις, εργαστήρια, ιδιωτικά θεραπευτήρια, αυτοκινητόδρομους, δημοσίους και ιδιωτικούς φορείς παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, κ.α.,

Είμαστε Οργανισμός Εμπειρογνωμοσύνης