02.08.24

Μήνυμα του Γενικού Διευθυντή του Ελληνικού Ινστιτούτου Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών.

Ευχάριστες και Ασφαλείς Διακοπές.
Μήνυμα του Γενικού Διευθυντή του Ελληνικού Ινστιτούτου Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών.


 

Αγαπητοί πολύτιμοι συνεργάτες, αγαπητοί φίλοι και φίλες, εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι, επιχειρησιακά στελέχη του πεδίου, καλό μήνα. Εύχομαι να είστε όλοι καλά, με τις οικογένειές σας, τους αγαπημένους σας και τους συνεργάτες σας. Για τον λόγο ότι, η κοινωνική οργάνωση των ανθρώπων έχει χάσει τον βηματισμό της και οδεύει προς την κοινωνική οργάνωση της ζούγκλας, θα αναφερθώ αρχικά, ως υπενθύμιση, στην κοινωνική οργάνωση των εντόμων και ιδιαιτέρως, των μελισσών και των τερμιτών, η οποία έχει κάμει τους επιστήμονες, τους ποιητές και τους συγγραφείς να συναγωνίζονται, ποιος θα εξάρει περισσότερο την σοφία και την αρμονία, με τις οποίες έχουν συνταχθεί και διοικούνται η μελισσοφωλιά και η τερμιτοφωλιά ως κοινότητες, που είναι ταυτόχρονα εργαστήρια απαράμιλλου φυσικού κάλλους και στρατόπεδα σπάνιας τεχνικής και οργάνωσης. Όσες αρετές, λείπουν στους ανθρώπους, από δική τους υπαιτιότητα, υπάρχουν περίσσεια, στις προκομμένες και γενναίες κοινωνίες, των σοφών αρθροπόδων μελισσών και τερμιτών, ήτοι : ορθολογικός καταμερισμός της εργασίας, λειτουργική διάκριση των τάξεων, ευγονική πρόνοια, πειθαρχία απαρασάλευτη, που προϋποθέτουν και μαρτυρούν, «ομαδική συνείδηση», «πνεύμα αλληλεγγύης», «αίσθημα ευθύνης». Σε αυτές τις κοινωνίες των σοφών αρθροπόδων μελισσών και τερμιτών, κάθε μέλος έχει «επίγνωση» του προορισμού του και εκτελεί με ακρίβεια και αφοσίωση το ειδικό έργο του, προκειμένου να συντηρηθεί και να προστατευθεί η κοινότητα. Σε τέτοιο δε σημείο υπάρχει «επίγνωση» του σοφού αρθρόποδου, που γνωρίζει ακόμη και να πεθάνει (αυτοθυσία) για να προστατεύσει την κοινωνία και τις υποδομές της.


Οι άνθρωποι, σήμερα, το έτος 6028 από Κτίσεως Κόσμου !!! (πηγή : Χρονολογικός Πίναξ τω εν τη Αγία Γραφή), έχουν αντιστρέψει στον απόλυτο βαθμό, κάθε τι καλό και ωφέλιμο που σηματοδότησε την νοητική, κοινωνική και πολιτισμική πρόοδο και ανάπτυξη. Θεωρούν, τις από ανεπάρκεια, ανευθυνότητα ή δόλο, ανθρώπινες τραγωδίες ως «φυσική κατάσταση» και «φυσικό επακόλουθο». Θεωρούν τις γεωλογικές διεργασίες εκατομμυρίων ετών του πλανήτη μας, ως «φυσικές καταστροφές» και αδυνατούν να αλλάξουν ακόμη και το λεξιλόγιό τους, κατά την αφήγηση. Θεωρούν την δικτατορία του φόβου και τα κοινωνικά επινοήματα μαζοποίησης, ως «φυσική εξέλιξη». Αλλοίμονο, γιατί έχουν παραδοθεί, όλες οι κοινωνίες, στην χειραγώγηση του δικαιωματισμού και του δεσποτισμού. Τα αποτελέσματα, είναι ορατά από τα βάθη του γαλαξία. Ο διάσημος Γάλλος ποιητής και συγγραφέας Robert Sabatier (1923 – 2012) ανέφερε «. . . υπάρχουν κάποιοι, χειρότεροι από τους ανίκανους· είναι αυτοί που είναι ικανοί για όλα». Είναι οι Άρχοντες της ανθρώπινης ζούγκλας, οι οποίοι εξουσιάζουν όσους στερούνται φυσικής οξυδέρκειας πνεύματος.


Αγαπητοί πολύτιμοι συνεργάτες, αγαπητοί φίλοι και φίλες, εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι, επιχειρησιακά στελέχη του πεδίου, το Ελληνικό Ινστιτούτο Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών, ως Ιδιωτικός και Ανεξάρτητος Οργανισμός Εμπειρογνωμοσύνης στην διαχείριση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης, αποτελεί δεξαμενή σκέψης και προβληματισμού, σε ζητήματα που άπτονται επίκαιρων κοινωνικών καταστάσεων, διεθνώς. Ο πυρήνας της στρατηγικής ανάπτυξης του Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ. περιλαμβάνει σπουδαίους Έλληνες Επιστήμονες και Επαγγελματίες από την Ελλάδα και την Ελληνική Διασπορά, συμβάλλοντας καθοριστικά στην μεγιστοποίηση της δυναμικής της ορθολογικής διαμόρφωσης κουλτούρας ασφάλειας και προστασίας κάθε τοπικής και εθνικής κοινωνίας. Εσείς όλοι, αποτελείται την ουσία της ύπαρξης του Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ. σε εποχές νοητικής, κοινωνικής και πολιτισμικής κατάρρευσης. Στεκόμεθα δίπλα σας, ευγνωμόνως για την συμπαράσταση και υποστήριξή σας, με κάθε τρόπο. Οποτεδήποτε ζητήθηκε η συμμετοχή σας, αυτή προσφέρθηκε απλόχερα υποστηρικτικά.


Επί τη ευκαιρία της περιόδου των θερινών σας διακοπών, εφιστούμε την προσοχή σας, σε κάθε σας μετακίνηση, νέα προσωρινή διαμονή, διατροφή, δραστηριότητα. Η ασφάλεια ως έννοια, ως προσωπική υπευθυνότητα και ως σειρά συλλογικών ενεργειών, έχει χαθεί. Δεν υφίσταται ασφάλεια, σε μεγάλο μέρος της καθημερινότητας της κοινωνίας. Προς τούτο, σας καλούμε να θυμηθείτε και να εφαρμόσετε, όλα όσα έχετε διδαχθεί και αφομοιώσει κατά την διάρκεια της εκπαιδευτικής μας συνεργασίας και επιχειρησιακής μας διαδρομής. Να προσέχετε και να είστε υποψιασμένοι. Να νοιάζεστε και για τους γύρω σας. Σας ευχόμαστε εγκαρδίως ευχάριστες και ασφαλείς διακοπές.


      ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Γ. ΓΕΡΑΣΙΜΑΤΟΣ
Crisis Management Certified Specialist
                 Γενικός Διευθυντής

 

Ανεξάρτητος Οργανισμός ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ