18.12.24

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ με τις ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

Επιμορφωτική Ημερίδα του Επαρχείου Ιθάκης.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ με τις ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
του Ελληνικού Ινστιτούτου Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών

 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ με τις ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ



Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στην Ιθάκη, στις 16 Δεκεμβρίου 2024, η Επιμορφωτική Ημερίδα, που διοργάνωσε το Επαρχείο ΙΘΑΚΗΣ, για την επιμόρφωση της τοπικής κοινωνίας, πολιτών, φορέων και υπηρεσιών, με τίτλο «ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ με τις ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ», συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της τοπικής κοινωνίας, μέσα από την επικαιροποιημένη γνώση και τις διεθνείς καλές πρακτικές, αναδεικνύοντας ιδιαίτερα τις δυνατότητες σε ατομικό, ομαδικό και συλλογικό επίπεδο, στην προετοιμασία των τοπικών κοινωνιών, έναντι των καταστροφών που προκαλούνται από την εκδήλωση φυσικών φαινομένων σε ένταση.

Επρόκειτο για μια προσωπική πρωτοβουλία της Επάρχου Ιθάκης, κυρίας ΣΜΑΡΑΓΔΑΣ ΣΑΡΔΕΛΗ, στο κάλεσμα της οποίας, ανταποκρίθηκαν ως κύριοι φορείς, η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ και ΙΘΑΚΗΣ, το ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ – Ινστιτούτο Μηχανικής Φυσικών Κινδύνων, το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ και ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ – Ιδιωτικός Ανεξάρτητος Οργανισμός Εμπειρογνωμοσύνης, το ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας, το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ – ΙΘΑΚΗΣ και το ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ. Στην επιμορφωτική ημερίδας, παραβρέθηκαν και παρακολούθησαν τις εργασίες, οι υποδιοικητές και εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ιθάκης, του Λιμεναρχείου Ιθάκης, του Αστυνομικού Τμήματος Ιθάκης.

Το εντυπωσιακό στην διοργάνωση και στην ωφελιμότητα αυτής, είναι το γεγονός της συμμετοχής των μαθητών και μαθητριών του Γενικού Λυκείου και του ΕΠΑΛ Ιθάκης, συνοδευόμενοι από τους διευθυντές τους, κυρία Ελένη Θέμελη και Ιωάννη Δενδρινό και τους καθηγητές τους. Γέμισε όλους υπερηφάνεια, η συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών, καθότι, ως σύγχρονοι σκυταλοδρόμοι θα παραλάβουν, θα μετουσιώσουν σε έργο και θα μεταδώσουν στους επερχόμενους, την σκυτάλη της υπευθυνότητας, της γνώσης, της κριτικής σκέψης και της εγρήγορσης, κατά της ανευθυνότητας, της αμάθειας, της αβουλίας και της παθητικής αποδοχής. Κάθε κοινωνία, σε κάθε εποχή, στηρίζει την συνέχειά της και την ευημερία της, στην νέα γενιά. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να εμπνέει τους νέους, πρωτοστατώντας στην δράση και δίνοντας το καλό παράδειγμα.

 

Η επιμορφωτική ημερίδα, διεξήχθη με φυσική παρουσία στο Συνεδριακό Κέντρο Ιθάκης και χαρακτηρίστηκε ως πρωτοποριακή, από την δυναμική διαδραστική συμμετοχή όλων των συμμετεχόντων. Το επίπεδο του περιεχομένου των εισηγήσεων, των παρεμβάσεων, των συζητήσεων που αναπτύχθηκαν και τα συμπεράσματα που εξήχθησαν, αποτέλεσαν, ενισχυτική γνώση στην υπάρχουσα, για την αντιμετώπιση των καταστροφών.

Κεντρικοί ομιλητές ήσαν, η Έπαρχος Ιθάκης, κυρία Σμαράγδα Σαρδελή, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλληνίας και Ιθάκης, κύριος Ευστάθιος - Σωτήριος Κουρής, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Κεφαλληνίας, κύριος Λάμπρος Νικολάου, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου, κύριος Διονύσιος Κατερέλος, ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών, κύριος Αναστάσιος Γερασιμάτος, οι Εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Κεφαλληνίας και Ιθάκης, κύριος Τάσος Καλογηράτος και Σπυρίδων Σκληρός και η Πρόεδρος του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, του τοπικού τμήματος Πατρών, κυρία Μαρίνα Αλεξοπούλου.

Η Έπαρχος Ιθάκης, κυρία Σμαράγδα Σαρδελή, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της κατανόησης της έννοιας της πολιτικής προστασίας, η οποία εμπεριέχει επιστημονικούς και επαγγελματικούς κλάδους, όπως της υγείας, της ασφάλειας, της παιδείας, του περιβάλλοντος, των συγκοινωνιών. Τόνισε την υποχρέωση όλων στην ισότιμη συνεργασία και στην ορθολογική αξιοποίηση των δυνάμεων που εμπλέκονται σε όλα τα στάδια, από την προετοιμασία έως και την αποκατάσταση. Αναφέρθηκε στις καταστροφές που έπληξαν την Ιθάκη, όπως ο ' Ιανός" και ο "Μπάλος", οι οποίες είχαν σοβαρές επιπτώσεις, τόσο στις υποδομές του νησιού, όσο και στην ομαλή λειτουργία της κοινωνίας των πολιτών, των επιχειρήσεων, των υπηρεσιών. Η κυρία Σμαράγδα Σαρδελή, απηύθυνε έκκληση συστράτευσης όλων, πολιτών και πολιτείας, για την έγκαιρη προετοιμασία, έναντι των επερχόμενων καταστροφών.

 

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλληνίας και Ιθάκης, κύριος Ευστάθιος – Σωτήριος Κουρής, διαθέτοντας 40χρονη ενεργό πολιτική δράση και εμπειρία στην κοινωνική ζωή και διαχείριση σημαντικών ζητημάτων των τοπικών κοινωνιών, προέβη σε μια εκτενή ανασκόπηση των καταστροφικών γεγονότων που έχουν πλήξει τα ιόνια νησιά και στους μηχανισμούς αντιμετώπισης των καταστροφών, από την πλευρά των κρατικών υπηρεσιών και της κεντρικής κυβέρνησης. Αναφέρθηκε, στην διαδοχικά εξελισσόμενη προς το θετικότερο οργάνωση του κράτους, στην πρόληψη και αντιμετώπιση των καταστροφών, τόνισε την σπουδαιότητα λήψης μέτρων πρόληψης σε ταχύτερο βαθμό και υψηλότερο επίπεδο, από τις τοπικές κοινωνίες και στην αναγκαιότητα περισσότερης συνεργασίας και λιγότερης αντιπαράθεσης, μεταξύ κοινωνιών και κυβερνήσεων. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί εκτενώς, στις ενέργειες και διαδικασίες που έχει ενεργοποιήσει κατά καιρούς για τις αποζημιώσεις πολιτών και επιχειρήσεων, από τα καταστροφικά γεγονότα της τελευταίας 10ετίας.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου, κύριος Διονύσιος Κατερέλος, αναφέρθηκε εκτενώς στην σπουδαιότητα της εμπλοκής του πανεπιστημιακού ιδρύματος σε ερευνητικό επίπεδο, γνωστοποιώντας στο ευρύ κοινό, την ίδρυση, την αποστολή και λειτουργία του Ινστιτούτου Μηχανικής Φυσικών Κινδύνων του Ιονίου Πανεπιστημίου, με έδρα το Ληξούρι της Κεφαλληνίας. Ο κύριος Διονύσιος Κατερέλος, ανέφερε ότι, σκοπός του Ινστιτούτου, είναι να θεραπεύσει σύγχρονες ανάγκες στην αντιμετώπιση πιέσεων και απειλών, που εδράζονται στο γεγονός ότι το Ιόνιο αποτελεί την πλέον σεισμογενή περιοχή της Μεσογείου και της Ευρώπης, στην ολοένα και συχνότερη εμφάνιση στην περιοχή του Ιονίου καταστροφικών συμβάντων όλων των τύπων και στην εκδήλωση έντονων μετεωρολογικών φαινομένων. Επίσης αναφέρθηκε, στην έλλειψη, σε ακαδημαϊκό επίπεδο, συστηματικής έρευνας και ανάπτυξης ενόργανων υποδομών, για τη συγκέντρωση συστηματικών δεδομένων για φυσικούς κινδύνους στην περιοχή του Ιονίου, από υπάρχουσα ερευνητική δομή που δραστηριοποιείται αποκλειστικά και ολοκληρωμένα με το αντικείμενο των φυσικών κινδύνων και στο γεγονός ότι, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο διαθέτει ακαδημαϊκούς πόρους, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε υποδομές, οι οποίοι μπορούν να υποστηρίξουν την παρουσία ενός τέτοιου ερευνητικού φορέα και οι οποίοι πόροι αυτή τη στιγμή είναι διασπαρμένοι σε πέραν του ενός τμήματα του Πανεπιστημίου, επομένως καλύπτεται η προαναφερθείσα ανάγκη διεπιστημονικότητας και διατμηματικότητας.

 

Ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών, κύριος Αναστάσιος Γερασιμάτος, ανέλυσε στους μαθητές των λυκείων που παρακολούθησαν την επιμορφωτική ημερίδα, τον αλγόριθμο προγραμματισμού των τραυματικών και θανατηφόρων συμβάντων, οπουδήποτε κι αν εκδηλώνονται. Στην συνέχεια, αναφέρθηκε εκτενώς στην Επιστήμη των Καταστροφών, αναφέροντας ότι, η ΕΠΙΣΤΗΜΗ των ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ είναι η περισσότερο ακριβής ενημέρωση, εκπαίδευση και εφαρμογή της εκπαίδευσης, των αρχών και της εμπειρίας, στην κατανόηση της φύσης και της επίδρασης των καταστροφών στο φυσικό και δομημένο ανθρώπινο περιβάλλον, μέσα από ένα διεπιστημονικό πλαίσιο. Αναφέρθηκε στο πως προκαλούνται οι καταστροφές και γιατί η Επιστήμη των Καταστροφών ΔΕΝ αποδέχεται τον όρο «Φυσικές Καταστροφές». Ο κύριος Αναστάσιος Γερασιμάτος, με 40χρονη αδιάλειπτη και ενεργό παρουσία στα πεδία των καταστροφών, στην Ελλάδα και διεθνώς, έκανε εκτενή αναφορά σε καταστροφικά γεγονότα στην Ελλάδα και στον κόσμο, της τελευταίας 25ετίας, αναλύοντας την αιτία πρόκλησης κάθε καταστροφής και αιτιολογώντας, γιατί οι τοπικές κοινωνίες «χτυπήθηκαν» τόσο πολύ με απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και βλάβες σε υποδομές και περιουσίες. Εστίασε, στην αναγκαιότητα της σωστής και έγκυρης εκπαίδευσης όλων, και αιτιολόγησε, γιατί κάθε φορά απουσιάζει ο συντονισμός των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών στο πεδίο των καταστροφών. Μίλησε για το τρίπτυχο της επίτευξης συντονισμού στο πεδίο των καταστροφών και τα αποτελέσματα που θα επιφέρει στους τραυματίες, εγκλωβισμένους, πληγέντες. Αναφέρθηκε αναλυτικά στις 5 Γραμμές Άμυνας του πολίτη και της κοινωνίας, έναντι των καταστροφών. Παρουσίασε καλές πρακτικές στον τομέα της πολιτικής προστασίας άλλων χωρών, τόνισε την αναγκαιότητα εξυγίανσης του εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, ο οποίος σε κάθε χώρα, αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του κράτους και αναφέρθηκε σε καλές πρακτικές άλλων κοινωνιών, που λειτουργούν υποβοηθητικά και αποτελεσματικά των κρατικών υπηρεσιών. Τέλος, αναφέρθηκε στα πιστοποιημένα προγράμματα εκπαίδευσης και εξειδίκευσης στον τομέα της πολιτικής προστασίας, όπου, από το 2020 παρέχει / προσφέρει σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, επαγγελματία, εθελοντή, φορέα, υπηρεσία ή επιχείρηση, το Ελληνικό Ινστιτούτο Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών.

Οι Εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Κεφαλληνίας και Ιθάκης, κ.κ. Τάσος Καλογηράτος και Σπυρίδων Σκληρός, επικεντρώθηκαν στην αναγκαιότητα της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας με επαρκείς πόρους, ειδικά στις περιπτώσεις της έγκαιρης και δίκαιης καταβολής αποζημιώσεων, μετά από καταστροφές. Τοποθετήθηκαν, όσον αφορά την ανάπτυξη πρωτοβουλίας, με σειρά στοχευμένων ενεργειών και δράσεων του Επιμελητηρίου Κεφαλληνίας και Ιθάκης, όχι μόνο στο στάδιο της αποκατάστασης, αλλά και στο στάδιο της προετοιμασίας. Αναφέρθηκαν ότι, γίνονται βήματα, αλλά κρίνεται αναγκαία η συστηματική και περισσότερο ενεργή παρουσία του φορέα και στην Ιθάκη. Οι κ.κ. Τάσος Καλογηράτος και Σπυρίδων Σκληρός, δεσμεύτηκαν να εντείνουν την δράση τους, στην προώθηση εκπαιδεύσεων και επιμορφώσεων, προς τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, συμβάλλοντας στην θωράκιση της επιχειρηματικότητας Κεφαλληνίας και Ιθάκης, περισσότερο απ’ ότι βρίσκεται σήμερα, έναντι των καταστροφών.

Η Πρόεδρος του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, του τοπικού τμήματος Πατρών, κυρία Μαρίνα Αλεξοπούλου, αναφέρθηκε στον ρόλο που διαδραματίζει ο εθελοντισμός και οι εθελοντικές ομάδες σε περιπτώσεις καταστροφών, τονίζοντας ότι, υπάρχει αναγκαιότητα ακόμα μεγαλύτερης κινητοποίησης προς τον εθελοντισμό πολιτικής προστασίας, των τοπικών κοινωνιών.

Στοχευμένες και ουσιαστικές παρεμβάσεις έγιναν από αξιόλογους εκπροσώπους κοινωνικών φορέων και υπηρεσιών. Ενδεικτικά, τον λόγο έλαβαν και τοποθετήθηκαν τεκμηριωμένα και ουσιαστικά οι κ.κ. Νικόλαος Γκισγκίνης, Περιφερειακός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης και Σπυρίδων Αρσένης και Βασίλειος Σιμήρης της Ο.Μ. Σύριζα Ιθάκης. Ακολούθησε ευρεία συζήτηση μεταξύ όλων των συμμετεχόντων, όπου τέθηκαν υπαρκτά ζητήματα της περιφερειακής ενότητας Ιθάκης. Από το σύνολο των εισηγητών και των παρεμβάσεων, δόθηκε πολύ μεγάλη έμφαση στον τομέα της πρόληψης, σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, ώστε να επιτευχθεί η ανθεκτικότητα, με απτά αποτελέσματα και να μην εξακολουθήσει να είναι έκφραση, κενή περιεχομένου. Τονίστηκε επίσης απ’ όλους τους εισηγητές, μέσα από την έκθεση της πραγματικότητας των καταστροφών και όχι της εικονικής πραγματικότητας, η ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού, με επιτεύξιμα αποτελέσματα, απ’ όλους. Αναγνωρίστηκε η δυσλειτουργία που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, η οποία απαιτεί περισσότερο και πάνω απ’ όλα, υιοθέτηση συμπεριφοράς σεβασμού προς την φύση και το περιβάλλον.

Η επιμορφωτική ημερίδα, έκλεισε με τελικές τοποθετήσεις / παρεμβάσεις, της Επάρχου Ιθάκης, κυρίας Σμαράγδας Σαρδελή, η οποία και ευχαρίστησε ονομαστικά όλους τους συμμετέχοντες. Το Ελληνικό Ινστιτούτο Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών, ως ο μεγαλύτερος ιδιωτικός και ανεξάρτητος οργανισμός εμπειρογνωμοσύνης στην διαχείριση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης στην Ελλάδα και στην Κύπρο, συγχαίρει και ευχαριστεί εγκαρδίως, την κυρία Σμαράγδα Σαρδελή, Έπαρχο Ιθάκης, για την τεράστια επιτυχία της διοργάνωσης και υλοποίησης της Επιμορφωτικής Ημερίδας «Αντιμέτωποι με τις Καταστροφές», εν μέσω ανυπέρβλητων δυσκολιών που τεχνηέντως εμφανίστηκαν. Επίσης ευχαριστεί, όλους τους αξιότιμους Εισηγητές για τις γνώσεις που μεταλαμπάδευσαν στην κοινωνία της Ιθάκης. Ευχαριστεί τους συμμετέχοντες των Σωμάτων Ασφαλείας, τους πολίτες, τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γενικού Λυκείου και του ΕΠΑΛ Ιθάκης, τους καθηγητές τους και τους διευθυντές των σχολείων, κυρία Ελένη Θέμελη και Ιωάννη Δενδρινό. Ιδιαιτέρως, ευχαριστεί εγκαρδίως, την κυρία Παρασκευή (Βιβή) Παναγιωτακοπούλου – Παπικίνου, νοσηλεύτρια του Κέντρου Υγείας Ιθάκης (Επιχειρησιακό Στέλεχος του Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ.) για την αθόρυβη και πολύτιμη βοήθειά της, τον κύριο Μιχαήλ Βεντούρα Κονιδάρη, Διασώστη – Πλήρωμα Ασθενοφόρου Ιθάκης (Επιχειρησιακό Στέλεχος του Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ.) για την συγκινητική παρουσία του στις εργασίες της ημερίδας. Ευχαριστεί, τις κυρίες Σταματία Κοντόγιωργα, Ελένη Γκοτσοπούλου και Παρασκευή Σμαρνάκη (Επιχειρησιακά Στελέχη του Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ.) που υποστήριξαν με κάθε τρόπο την επιτυχία της επιμορφωτικής ημερίδας.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Γ. ΓΕΡΑΣΙΜΑΤΟΣ
Crisis Management Certified Specialist
Managing Director