07.09.23

Επείγουσα Ειδική Έκκληση σε κάθε πολίτη από το Ελληνικό Ινστιτούτο Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών

Άρθρο του κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Γ. ΓΕΡΑΣΙΜΑΤΟΥ, Crisis Management Certified Specialist.

Β ο ή θ ε ι α Κ ι ν δ υ ν ε ύ ο υ μ ε !!!
Επείγουσα Ειδική Έκκληση σε κάθε πολίτη από το Ελληνικό Ινστιτούτο Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών

Αφυπνιστείτε και Ενεργοποιήστε το αίσθημα αυτοπροστασίας, αυτοσυντήρησης και αυτοεπιβίωσης.


Αγαπητοί Συνάνθρωποι / Συμπολίτες, έφηβοι και νέοι, μεσήλικες και ηλικιωμένοι από κάθε κοινωνική τάξη και κάθε επαγγελματικό κλάδο, σε κάθε γωνιά της χώρας, αφυπνιστείτε και ενεργοποιήστε το αίσθημα αυτοπροστασίας, αυτοσυντήρησης και αυτοεπιβίωσης.

 

Συγκλονιστικά και αδιανόητα γεγονότα συμβαίνουν γύρω μας, ως αποτέλεσμα μιας πρωτόγνωρης και άκρατης ανθρώπινης αδιαφορίας, απαξίωσης, συγκάλυψης, ατιμωρησίας, ιδιοτέλειας, εύκολου πλουτισμού, φθόνου, φιλαρχίας, επίδειξης δύναμης. Το αποτέλεσμα αυτών, είναι να ευρισκόμεθα όλοι μας αδιακρίτως, αλλά ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά, οι ανυποψίαστοι και οι ανήμποροι συνάνθρωποί μας, διαρκώς εκτεθειμένοι σε επικινδυνότητες και απειλές, που δεν θα έπρεπε να υφίστανται.

Πλέον, το φαινόμενο έχει αυξητική τάση και ΔΕΝ πρόκειται να μετριαστεί στην χώρα μας, διότι, ΔΕΝ τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας στις μεταφορές, στην εστίαση, στα εμπορικά κέντρα, στους δρόμους, στις παραλίες, στις συναυλίες, στις κατοικίες, κ.α., ΔΕΝ λαμβάνονται προληπτικά και αποτρεπτικά μέτρα για ενδεχόμενη εκδήλωση γνωστών και επαναλαμβανόμενων επικινδυνοτήτων, ΔΕΝ ενημερώνονται για την πραγματικότητα που ζουν, οι πολίτες, ΔΕΝ ανταποκρίνεται έγκαιρα και με επάρκεια ο εθνικός μηχανισμός στην έκτακτη ανάγκη, ΔΕΝ αποδίδονται ευθύνες, στον βαθμό που τους αναλογεί, ΔΕΝ μαθαίνουν οι άνθρωποι από τα λάθη και τις παραλήψεις τους, ΔΕΝ υπάρχει παιδεία ασφάλειας, ατομική ή συλλογική.

Εκφράσεις όπως, «ακραία καιρικά φαινόμενα», «πρωτόγνωρη φυσική καταστροφή», «κλιματική κρίση», «ατύχημα», και άλλες ωραιοποιημένες για την υπνωτίζουσα μάζα, έχουν εφευρεθεί ως πολιτικό αφήγημα, για να δικαιολογείται η ανεπάρκεια και η ατιμωρησία, των αρμοδίων ανευθύνων. Και τα φρικτά και αδιανόητα συμβάντα συνεχίζονται, συνάνθρωποί μας και αγαπημένοι μας πεθαίνουν αβοήθητοι και μόνοι, από επιλογή άλλων, για στιγμές διασκέδασης των εντεταλμένων λειτουργών. Και έπειτα από 100 ημέρες, κάθε τραγικό συμβάν στην ελληνική κοινωνία, έχει ξεχαστεί. Γι’ αυτό η Ελλάδα, έχει καταντήσει «χώρα Λωτοφάγων».

Σε όλους Εσάς τους Συνανθρώπους / Συμπολίτες μας, που νοιώθετε ακόμη την ευθύνη, αλλά και ανθρωπιά, ευσπλαχνία, αγάπη, στοργή, δικαιοσύνη και νοιάζεστε και θέλετε να προσφέρετε και λειτουργείτε με εντιμότητα και αντιστέκεστε στον ισοπεδωτισμό (υπεύθυνοι και ανεύθυνοι, ηθικοί και ανήθικοι, όλοι το ίδιο) και στον μηδενισμό (μνήμης, προσωπικότητας, ιστορίας), συστήνουμε να ανασκουμπωθείτε και να αποφασίσετε να γίνετε πιο ενεργοί, όσον αφορά την ασφάλεια και προστασία σας, για να επιβιώσετε εσείς και τα παιδιά σας και οι αγαπημένοι σας.

 

Αφυπνιστείτε και Ενεργοποιήστε το αίσθημα αυτοπροστασίας, αυτοσυντήρησης και αυτοεπιβίωσης.

 

ΜΗΝ βασίζεστε στο τι σας λένε.

Όλοι εκδίδουν βαρύγδουπες ανακοινώσεις με πομπώδεις τίτλους και περιεχόμενο συνειδητής εξαπάτησης. Ακόμα και 5 ημέρες μετά το θανατηφόρο σιδηροδρομικό συμβάν στα ΤΕΜΠΗ 2023, η εταιρεία στην επίσημη ιστοσελίδα της www.hellenictrain.gr ανέγραφε εξαπατώντας κατ’ εξακολούθηση : «Με σύγχρονες και προηγμένες υποδομές, η Hellenic Train εγγυάται ασφαλείς και γρήγορες διαδρομές». Προφανώς η εταιρεία ήθελε να πει ότι, «εγγυάται, πέραν πάσης αμφιβολίας, ασφαλείς και γρήγορες προς τον άλλο κόσμο, διαδρομές». Όχι κάτι άλλο.

Όσο πιο ισχυρή δείχνει μια διαβεβαίωση, δημοσίου ή ιδιωτικού φορέα, τόσο πιο υποψιασμένοι, πιο επιφυλακτικοί, πιο ανήσυχοι να είστε. Διότι, υπερτερεί η προώθηση της ύπνωσης και της εξαπάτησης, έναντι οποιασδήποτε άλλης προτεραιότητας ή ανάγκης.


 

πηγή εικόνας : www.hellenictrain.gr

Τι πρέπει να κάνετε : Να λειτουργείτε και να συμπεριφέρεστε σαν να μην είναι όπως σας τα έχουν πει. Να είστε επιφυλακτικοί και να λαμβάνετε ατομικά και συλλογικά μέτρα ασφάλειας και προστασίας. Ψάξτε, ψάξτε καλύτερα, ψάξτε περισσότερο πριν πάτε οπουδήποτε ή κάνετε οτιδήποτε. Λόγου χάρη, όταν συμμετέχετε σε μια συναυλία, ΜΗΝ επιλέγετε θέση κοντά στην κεντρική σκηνή, αλλά αναζητάτε το πιο ασφαλές σημείο του χώρου για να καθίσετε, ώστε να ΜΗΝ εγκλωβιστείτε και να ΜΗΝ ποδοπατηθείτε σε περίπτωση εκδήλωσης αιφνίδιου γεγονότος και να μπορέσετε να απομακρυνθείτε σύντομα, με ασφάλεια. Να έχετε ελέγξει από πριν που βρίσκονται τα κοντινότερα σημεία πρώτων βοηθειών, οι κοντινότεροι έξοδοι κινδύνου, οι κοντινότεροι χώροι για να προφυλαχθείτε προσωρινά, οι κοντινότεροι πυροσβεστήρες, κ.α. Να έχετε κατά νου το μέγεθος του πλήθους, την κατάσταση στην οποία ευρίσκεται (μέθη, επιθετικότητα), την απουσία μέτρων και σχεδίων ασφάλειας και τον πανικό που θα δημιουργηθεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Το όχημά σας, στον χώρο στάθμευσης, να είναι σταθμευμένο / προσανατολισμένο πάντοτε με φορά προς την έξοδο / διαφυγή, δίχως να πρέπει να κάνετε όπισθεν ή ελιγμούς για να φύγετε.  

ΜΗΝ περιμένετε ότι κάποιος άλλος θα σκεφθεί για Εσάς και θα προστρέξει προς βοήθειά σας.
Είναι μεγάλο λάθος να πιστεύετε ότι οι γύρω σας, έχουν εκπαιδευτεί και γνωρίζουν τι να κάνουν και μάλιστα ότι, θα πράξουν τα σωστά στην έκτακτη ανάγκη. Συμβαίνει, αλλά όχι πάντα. Αναρίθμητες είναι οι περιπτώσεις όπου αυτό δεν ίσχυσε, για λόγους απουσίας εκπαίδευσης, ανεπάρκειας μέτρων, ανικανότητας λειτουργών, ανευθυνότητας παρόχων υπηρεσιών, συγκυριών / συνθηκών ή επιλογής των αρμοδίων. Επίσης, είναι μεγάλο λάθος να πιστεύετε ότι, οι άλλοι γύρω σας, αντιλαμβάνονται αυτό που αντιλαμβάνεστε εσείς εκείνη την στιγμή και σκέφτονται να ενεργήσουν όπως σκέφτεστε εσείς να ενεργήσετε. Θα εκπλαγείτε με την απόσταση. Στις μέρες μας έχει καλλιεργηθεί και επέλθει μια γενική αποχαύνωση (καταστολή της διανοητικής δύναμης), με αποτέλσμα τα μειωμένα αντανακλαστικά σκέψης, απόφασης, δράσης. Και αυτό στοιχίζει σε ανθρώπινες απώλειες.

 

 


πηγή εικόνας : www.hellenicinstitute.gr

Τι πρέπει να κάνετε : Να λειτουργείτε και να συμπεριφέρεστε σαν να είστε μόνος/η. Να σκέφτεστε από πριν τι θα κάνετε, εάν σας συνέβαινε κάτι και μένατε αβοήθητος/η στον χώρο. Φροντίστε να είστε καλά εκπαιδευμένοι στις πρώτες βοήθειες, στην αυτοάμυνα, στην αυτοδιάσωση. ΜΗΝ λογομαχείτε σε άγνωστο περιβάλλον και ΜΗΝ προκαλείτε ένταση λόγου, ακόμη κι αν ο άλλος σας προκαλεί. Υποχωρήστε ευγενικά, ήρεμα και αργά, σε λόγο και θέση, ακόμη κι αν έχετε δίκιο. Ξεκινήστε σήμερα να οργανώσετε και να δημιουργήσετε το Σχέδιο Εκτάκτου Ανάγκης και Ασφάλειας για την Οικογένειά σας. Θα σας σώσει πολλές φορές, όλους. Εάν βρεθείτε σε δύσκολη κατάσταση, εφαρμόστε αυτά που έχετε μάθει για την αυτοπροστασία και αυτοεπιβίωσή σας. Έπειτα, βοηθείστε όσους μπορείτε.

ΜΗΝ εμπιστεύεστε την ζωή σας, την ζωή των παιδιών σας, των αγαπημένων σας, στον οποιονδήποτε, δίχως έλεγχο, επιτήρηση, επανέλεγχο, επιτήρηση, κ.ο.κ.
Έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας οι περιπτώσεις που αναδείχθηκε το κενό ή η διαφθορά, εκεί που πιστεύατε ότι όλα λειτουργούν σωστά και με ήθος. Ακόμη και σε ‘‘φιλανθρωπικές’’ ΜΚΟ που εισέρρεαν εκατομμύρια για να φροντίζουν μικρά παιδιά, εφήβους ή ηλικιωμένους, αντ’ αυτού, αυτοαμείβονταν οι φιλάνθρωποι ιδιοκτήτες με παχουλότατους μισθούς και παροχές, η ζεστή αγκαλιά για τα μικρά παιδιά αντικαταστάθηκε από την ξεδιάντροπη ασέλγεια και η στοργική φροντίδα για τους ηλικιωμένους αντικαταστάθηκε από τον ξυλοδαρμό και την εγκατάλειψη.  

Τι πρέπει να κάνετε : Να ελέγχετε σε ποιον εμπιστεύεστε τα παιδιά σας (στο σχολείο, στο γυμναστήριο, στο άθλημα), να ζητάτε και να διασταυρώνετε πληροφορίες και να αξιολογείτε διαρκώς περιβάλλον και συμπεριφορές. Το ίδιο και για τους γονείς σας (γηροκομεία, ιδρύματα φροντίδας ηλικιωμένων). Το ίδιο και για τον εαυτό σας. Μα πάνω απ’ όλα, να μιλάτε με τα παιδιά σας, με τους γονείς σας, με τα αδέρφια σας. Να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να σας μιλάνε. ΜΗΝ απομακρύνετε τα παιδιά σας. Να είστε διακριτικά δίπλα τους, ότι και να τους συμβαίνει, όποια επιλογή κι αν κάνουν. Όχι από υποχρέωση, από ανθρωπιά. Ο τόνος της φωνής σας να είναι πάντοτε χαμηλότερος από τον τόνο της φωνής των παιδιών σας. ΜΗΝ διστάσετε να καταγγείλετε (πάντοτε εγγράφως) οτιδήποτε παράνομο ή ανήθικο ή επικίνδυνο πέσει στην αντίληψή σας ή οτιδήποτε βιώσετε ή σας εμπιστευθούν οι δικοί σας άνθρωποι. Εάν τεκμηριωμένα σε κάποιον χώρο (εργασίας, επαγγελματικό, κοινωνικό) οι άνθρωποι κινδυνεύουν, φροντίστε να το μάθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Ακόμη και εργοδότες σήμερα, εκμεταλλεύονται την ανάγκη για εργασία, ιδιαίτερα των νέων ή των μεγάλων σε ηλικία (πριν την σύνταξη) συνανθρώπων μας και τους εκβιάζουν με απόλυση ή δυσφήμιση, για να τους κρατούν περισσότερο και να τους αμείβουν λιγότερο. ΜΗΝ επαναπαύεστε μόνο σε ότι σας λένε ή σας παρουσιάζουν. Ελέγξτε διακριτικά. Επιτηρήστε αθέατα. ΜΗΝ διστάσετε να καταγγείλετε ακόμη και ανώνυμα, κάθε περίπτωση.

ΜΗΝ αμελείτε την πρόληψη στην ασφάλειά σας.
ΔΕΝ υπάρχει τύχη. Ότι μας συμβαίνει, είναι αποτέλεσμα επιλογών, συγκυριών και χρονισμού. Ούτε ο Θεός εκδικείται τους ανθρώπους. Ούτε η Φύση χαίρεται να πεθαίνουν οι φτωχοί και να επιβιώνουν οι πλούσιοι. Διαθέτουμε περιορισμένη αντιληπτική ικανότητα και δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, την ανικανότητα, την ανεπάρκεια, την ανευθυνότητα ή την παλιανθρωπιά των ανθρώπων με τους οποίους συνεργαζόμεθα ή συναλλασόμεθα. Μπαίνοντας σε ένα πλοίο, περιμένεις ότι, όλοι οι επαγγελματίες, εκτελούν άριστα τα καθήκοντά τους. Και ξαφνικά, αυτοί οι επαγγελματίες σε πετάνε στη θάλασσα, ενώ δουλεύουν οι μηχανές και σε βλέπουν να πνίγεσαι σφυρίζοντας αδιάφορα.

Τι πρέπει να κάνετε : ΜΗΝ βιάζετε τον χρόνο. ΜΗΝ βιάζετε τις καταστάσεις. Οι άνθρωποι ΔΕΝ είναι σε θέση να λειτουργήσουν υπό συνθήκες άγχους, πίεσης ή φόβου (αιτιολογείται ανωτέρω). ΜΗΝ προσπαθείτε να κάνετε κάτι, εάν ΔΕΝ έχετε στο μυαλό σας εναλλακτικό σχέδιο, για την περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά. Ακόμη και στην καθημερινότητά σας, την ώρα που ξεκινάτε να πάτε στην εργασία σας, πρέπει να έχετε προβλέψει, τι εναλλακτική διαδρομή θα ακολουθήσετε σε περίπτωση που συμβεί στο δρόμο ένα απρόοπτο. ΜΗΝ επιτρέπετε κατάχρηση εξουσίας, στην εργασία, στην δημόσια υπηρεσία, στην κοινωνική σας δραστηριότητα (ΜΚΟ). Να είστε προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσετε τυχόν άκαμπτη επικίνδυνη συμπεριφορά ή επικίνδυνη αλλά υπερβολικά κεκαλυμμένη με ευγένεια, τρυφερότητα, διευκολύνσεις, κ.α., ακόμη και από τον εργοδότη ή τον προϊστάμενό σας. ΜΗΝ φοβάστε να ρωτήσετε πολλές φορές και να ζητήσετε να διαβάσετε έγγραφα, πριν την ανάληψη των καθηκόντων σας. ΜΗΝ αφήνετε για αύριο, ενέργειες πρόληψης που θα μπορούσατε να κάνετε σήμερα. Ο κόσμος κινείται ιλιγγιωδώς και δεν περιμένει εσάς για να κινηθεί. ΜΗΝ ξεχνάτε ότι, τα βουλωμένα λούκια στις κατοικίες και στα σχολεία που πλημμυρίζουν, ΔΕΝ είναι σφάλμα της φύσης, αλλά ανθρώπινη αδιαφορία. ΜΗΝ προκαλείτε να σας συμβούν δυσάρεστα, αναρτώντας κάθε σας στιγμή στο διαδίκτυο. Με τις αναρτήσεις σας, τροφοδοτείτε το παγκόσμιο δίκτυο κατασκόπευσης πολιτών, τα δίκτυα πωλήσεων των πολυεθνικών, την χάραξη παγκόσμιας στρατηγικής διαχείρισης των μαζών. Παράλληλα, ενημερώνετε και διευκολύνετε τον κλέφτη στην γειτονιά σας και κάθε έναν που θέλει να σας βλάψει. Η πρόληψη για εσάς, ΔΕΝ είναι ευθύνη των άλλων. Είναι πρωτίστως, δική σας.

ΜΗΝ αδιαφορείτε για τον πλησίον.
Οι άνθρωποι γύρω μας, θα χρειαστούν την βοήθειά μας, όπως, θα την χρειαστούμε κι εμείς ή τα παιδιά μας ή οι αγαπημένοι μας, κάποια στιγμή. Ο πρώτος επιλαμβανόμενος στην έκτακτη ανάγκη είναι ο πλησίον και όχι οι κρατικές υπηρεσίες. Πουθενά στον κόσμο δεν συμβαίνει, οι υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης να είναι πανταχού παρούσες. Ο άγνωστος συνάνθρωπός μας στον δρόμο, ο συνάδελφος συνάνθρωπός μας στο γραφείο, είναι οι πρώτοι που θα προστρέξουν σε βοήθεια, εάν μας συμβεί κάτι. Το ίδιο, οφείλουμε κι εμείς, γιατί, αυτό που συμβαίνει σήμερα στον συνάνθρωπό μας, με βεβαιότητα, αύριο θα συμβεί και σε εμάς ή στα παιδιά μας ή στους αγαπημένους μας.

 

 

 


πηγή εικόνας : www.hellenicinstitute.gr

Τι πρέπει να κάνετε : ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ να κατηγοριοποιείτε τους ανθρώπους και να τους βάζετε ταμπέλες. Αυτό δημιουργεί απόσταση, ακόμη κι αν δεν το καταλαβαίνετε άμεσα. Είμαστε όλοι άνθρωποι και ταυτόχρονα όλοι συνάνθρωποι των άλλων. ΜΗΝ διαχωρίζετε σε ομοφυλόφιλους, άθεους, χορτοφάγους, κ.α. Οι διαχωρισμοί αυτοί εξυπηρετούν μόνο τεράστια κοινωνικά, πολιτικά, θρησκευτικά και οικονομικά συμφέροντα. ΔΕΝ εξυπηρετούν την ασφάλειά μας και την προστασία μας. Εάν χτυπήσει η μητέρα σου στο δρόμο και βρίσκεται δίπλα της ένας συνάνθρωπός μας ομοφυλόφιλος ή άθεος που γνωρίζει να την βοηθήσει να μην ξεψυχήσει αβοήθητη, θα ήθελες ή δεν θα ήθελες να την βοηθήσει να ζήσει; ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ να αδιαφορείτε για την φτώχια του γείτονά σας, την δυσκολία προσαρμογής του συναδέλφου σας, την διανοητική ιδιαιτερότητα του συμφοιτητή σας. Νοιαστείτε, απλώστε χέρι φιλίας, προσφέρετε με ανιδιοτέλεια. Αφιερώστε στιγμές ανθρώπινης επαφής και επικοινωνίας. Αγγίξτε τον άλλον, αληθινά. Η πρώτη μορφή εργασίας ήταν η ανιδιοτελής. Πολύ αργότερα ήρθε η αμειβόμενη. Ενταχθείτε και δικτυωθείτε σε υγιή κοινωνικά σχήματα και όχι σε ευκαιριακά, με αυτοσχεδιασμούς και εκμετάλλευση. Εμπιστευθείτε την Διαίσθησή σας. Αν κάτι δεν σας αρέσει ή σας κάνει να νοιώθετε άβολα ή σας φοβίζει, αποχωρήστε άμεσα. Υπάρχουν τρόποι να σωθείτε την δύσκολη στιγμή. Αλλά, τις περισσότερες φορές είναι στο χέρι σας αποκλειστικά και εσείς έχετε επιλέξει να το αγνοείτε. Σκεφθείτε. Αλλάξτε. Προνοήστε. Γίνετε ασφαλής. Νοιώστε Ασφαλής.

 

Ανεξάρτητος Οργανισμός ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ