23.01.24

Νέα Δυναμική και Επιστημονική Συνεργασία

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ PhD, Επιδημιολόγος, Νοσηλευτής Δημόσιας Υγείας, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
Νέα Δυναμική και Επιστημονική Συνεργασία

Σε μια νέα πολύ δυναμική συνεργασία προχώρησε ο Ανεξάρτητος Οργανισμός ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ – Ελληνικό Ινστιτούτο Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών – με τον λαμπρό επιστήμονα επιδημιολογίας, κύριο Δημήτριο Παπαμιχαήλ, RN, MSc, MPH, PhD, Επιδημιολόγο - Νοσηλευτή Δημόσιας Υγείας, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, κάτοχο ευρωπαϊκής και ελληνικής πιστοποίησης γνώσης Πρώτων Βοηθειών, Guest Editor του περιοδικού Vaccines (IF: 7,8), Special Issue: COVID-19 Vaccination and Public Health: Addressing Global, Regional and Within-Country Inequalities".

Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει το Ελληνικό Ινστιτούτο Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών για την αναβάθμιση του επιπέδου και της ποιότητας της εμπλοκής πολιτών, εθελοντών και επαγγελματιών στο πεδίο της πολιτικής προστασίας και ειδικότερα στον τομέα της αυτοπροστασίας και αυτοεπιβίωσης, διερευνάται διαρκώς η δυνατότητα συνεργασίας σε επιστημονικό και ερευνητικό επίπεδο, με καταξιωμένους καταξιωμένους στην Ελλάδα και διεθνώς, λειτουργούς υγείας, ασφάλειας, άμυνας και πολιτικής προστασίας.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη συνάντηση για την επίτευξη συνεργασίας των κ.κ. Αναστασίου Γερασιμάτου, Crisis Management Certified Specialist, Γενικού Διευθυντή του Ελληνικού Ινστιτούτου Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών και Δημητρίου Παπαμιχαήλ, PhD Επιδημιολόγου - Νοσηλευτή Δημόσιας Υγείας, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Στη συνάντηση, αναλύθηκε το μοντέλο λειτουργίας του Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ. στον τομέα της εκπαίδευσης, η διαδικασία άμισθης εθελοντικής συνεργασίας με εξωτερικούς συνεργάτες και η ωφελιμότητα των προγραμμάτων που προσφέρει το Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ. στην ελληνική κοινωνία και στην ελληνική πολιτεία (δημοσίου και ιδιωτικού τομέα). Κατά την συνάντηση για την επίτευξη συνεργασίας, έγινε αντιληπτή η ανάγκη που υπάρχει στην χώρα μας, να διευρύνεται συνεχώς το σύνολο των γνωστικών αντικειμένων του τομέα της πολιτικής προστασίας που προσφέρονται στον γενικό πληθυσμό, στους εθελοντές και στους επαγγελματίες, έξω από το πλαίσιο της τυπικής εκπαίδευσης, με ελεύθερη προσβασιμότητα. Η επισφράγιση της έναρξης της συνεργασίας του Ελληνικού Ινστιτούτου Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών με τον κύριο Δημήτριο Παπαμιχαήλ PhD, στο πλαίσιο εθελοντικής και άμισθης σχέσης συνεργασίας, στον τομέα της επιδημιολογίας, της δημόσιας υγείας και της πρόληψης, ήταν το αποτέλεσμα της ουσιαστικής και ειλικρινούς συζήτησης που προηγήθηκε.

φωτογραφία : ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ, PhD

 

Σήμερα, το Ελληνικό Ινστιτούτο Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών, με αίσθημα ευθύνης και υπερηφάνειας, αποδεχόμενο στην Ομάδα των Επιχειρησιακών Στελεχών του, τον κύριο Δημήτριο Παπαμιχαήλ PhD, δημοσιοποιεί την συνεργασία, παραθέτοντας προς τα μέλη του, ελάχιστα από τα σπουδαία επιτεύγματα της καριέρας του. Ευχόμενοι από κοινού (Αναστάσιος Γερασιμάτος και Δημήτριος Παπαμιχαήλ) καλή και δημιουργική συνεργασία επ’ ωφελεία όλων των εμπλεκομένων μερών (κοινωνίας, πολιτείας και Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ.), προκηρύσσουμε το πρώτο μας πρόγραμμα επιμόρφωσης στην επιδημιολογία και πρόληψη λοιμωδών νοσημάτων. Θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωσή μας, άμεσα.

 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ, PhD


Ο κύριος Δημήτρης Παπαμιχαήλ γεννήθηκε στο Τορόντο του Καναδά και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων (με άριστα) : α) στην “Οργάνωση και Διοίκηση των Υπηρεσιών Υγείας” από το ΕΚΠΑ και β) στη “Δημόσια Υγεία” από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), και αριστούχος διδάκτωρ του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Από το 2007 έως σήμερα ο κύριος Δημήτριος Παπαμιχαήλ εργάζεται στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας (πρώην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας) του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ως Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό, διαθέτοντας πολυετές πλούσιο διδακτικό έργο, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στο γνωστικό αντικείμενο της επιδημιολογίας-επιδημιολογικής επιτήρησης-δημόσιας υγείας με ενεργό συμμετοχή σε μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων και στη διενέργεια πανελλαδικών επιδημιολογικών μελετών. Διδάσκει επιδημιολογία και μεθοδολογία της έρευνας, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στην Ιατρική Αθηνών του ΕΚΠΑ και στην Ιατρική Θεσσαλονίκης του ΑΠΘ, ενώ παράλληλα συμμετέχει ως εκπαιδευτής σε ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα (EPIET, MediPIET) με αντικείμενο την επιδημιολογία πεδίου (field epidemiology).

Ο κύριος Δημήτριος Παπαμιχαήλ είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγεία-Ιατρική των Καταστροφών” (πρώην Διεθνής Ιατρική και Διαχείριση Κρίσεων) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ από το 2012 έως σήμερα. Έχει συνεργαστεί με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης σε πολυάριθμα εκπαιδευτικά προγράμματα με θεματολογία σχετική με την επιδημιολογική επιτήρηση και την πρόληψη λοιμωδών και χρόνιων νοσημάτων και την υγεία προσφύγων και μεταναστών.

φωτογραφία : ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ, PhD

 

Από το 2013 συνεργάζεται συστηματικά με τη Διεύθυνση Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής του Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού σε προγράμματα και δράσεις που αφορούν την πρόληψη στην παιδική ηλικία. Το χρονικό διάστημα 2002–2007 εργάστηκε στο Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ (νυν Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας) και ήταν συντονιστής του Προγράμματος Συνδρομικής Επιδημιολογικής Επιτήρησης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004. Διαθέτει ευρωπαϊκή και ελληνική πιστοποίηση εκπαίδευσης στις Πρώτες Βοήθειες από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και έχει συμμετάσχει ως εθελοντής στον τομέα υγείας σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις στη χώρα μας όπως οι Ολυμπιακοί και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004 και οι Παγκόσμιοι Θερινοί Αγώνες Special Olympics Αθήνα 2011.

Την τελευταία εικοσαετία, ο κύριος Δημήτριος Παπαμιχαήλ ασχολείται ενεργά από θέσεις ευθύνης με την επιδημιολογία, την επιδημιολογική επιτήρηση, τη διερεύνηση επιδημιών, την πρόληψη λοιμωδών νοσημάτων, την μεθοδολογία της έρευνας και τη δημόσια υγεία τόσο σε ακαδημαϊκό-ερευνητικό επίπεδο όσο και στο πεδίο εργασίας του. Έχει πολυάριθμες δημοσιεύσεις σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές με εκατοντάδες ετεροαναφορές, έχει συμμετοχή στη συγγραφή βιβλίων και εκθέσεων αποτελεσμάτων ερευνητικών προγραμμάτων, ενώ έχει >50 ανακοινώσεις σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες. Τα πεδία ερευνητικού ενδιαφέροντός του είναι : επιδημιολογία, επιδημιολογική επιτήρηση, πρόληψη λοιμωδών νοσημάτων, μελέτες εμβολιαστικής κάλυψης, δημόσια υγεία παιδικής ηλικίας και ευάλωτων ομάδων, πανδημία COVID-19, μεθοδολογία διερεύνησης επιδημιών και μεθοδολογία της έρευνας.

 

Με το κύρος και την αξιοπιστία του
Ελληνικού Ινστιτούτου Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών

Ανεξάρτητος Οργανισμός ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ