30.04.24

Διαδικασίες Ασφαλείας των Στελεχών Πολιτικής Προστασίας στην περιοχή Επιχείρησης Αεροδιάσωσης· προσέγγιση, παραμονή, απομάκρυνση.

When lives are on the line, helicopter operators saving lives.
Διαδικασίες Ασφαλείας των Στελεχών Πολιτικής Προστασίας στην περιοχή  Επιχείρησης Αεροδιάσωσης·   προσέγγιση, παραμονή, απομάκρυνση.

Safety SoP for Civil Protections Operators in Airborne S.A.R. Ops (Approach-Remain-Evacuation)

 

  

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης με την χρήση διασωστικού ελικοπτέρου και οι επείγουσες αεροδιακομιδές, αποτελούν μέρος και μάλιστα επείγουσα διαδικασία τόσο της έρευνας και διάσωσης, όσο και της προνοσοκομειακής φροντίδας υγείας. Αν και στην Ελλάδα τα διασωστικά πτητικά μέσα είναι περιορισμένα, συνεπώς και οι δυνατότητες, εν τούτοις, το προσωπικό των μονάδων έρευνας και διάσωσης της Πολεμικής Αεροπορίας, του Λιμενικού Σώματος και της Αεροπορίας Στρατού, υπερβαίνοντας τα υψηλά επαγγελματικά όρια και πρότυπα, επιχειρούν με αυτοθυσία και υπό το βάρος των στερήσεων πόρων και των ανυπέρβλητων δυσκολιών, δίνουν μια μάχη άνιση με τον χρόνο, τον τόπο, το συμβάν και τις επικρατούσες συνθήκες, κατορθώνοντας διασώσεις συνανθρώπων μας, εκεί όπου καμία άλλη επίγεια ή θαλάσσια προσπάθεια δεν θα είχε αποτέλεσμα.

Ειδικά μιλώντας για χερσαία συμβάντα, σε πλήθος των περιπτώσεις, έχει προηγηθεί συμμετοχή και διασπορά δεκάδων επαγγελματιών, εθελοντών και πολιτών, στις επιχειρήσεις έρευνας. Στο σημείο αυτό κρίνεται αναγκαίο για τα Στελέχη Πολιτικής Προστασίας (εθελοντές και επαγγελματίες) που επιχειρούν σε περιοχή ή συμβάν που συμμετέχει ιπτάμενο διασωστικό μέσο, να γνωρίζουν και να εφαρμόζουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις ασφάλειας, διευκολύνοντας το προσωπικού του ιπτάμενου διασωστικού μέσου και να ολοκληρώνεται η επιχείρηση επιτυχώς.

 

  

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών, έχοντας εντοπίσει τα ζητήματα ασφάλειας που προκύπτουν στο πεδίο των επιχειρήσεων με την συμμετοχή διασωστικού ελικοπτέρου, προκηρύσσει νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με τίτλο «Διαδικασίες Ασφαλείας των Στελεχών Πολιτικής Προστασίας στην περιοχή Επιχείρησης Αεροδιάσωσης· προσέγγιση, παραμονή, απομάκρυνση.», συμβάλλοντας στην καλλιέργεια κουλτούρας ασφάλειας των συμμετεχόντων, μη ειδικών στην συνεργασία τους με το Ιπτάμενο Προσωπικό.

Η εκπαίδευση, θα υλοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας zoom, την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 και ώρα 17:30, με ενότητες :
Ιστορικές Πληροφορίες, Τύποι Ελληνικών Διασωστικών Ελικοπτέρων, Μέτρα Ασφάλειας Ελικοπτέρων, Προσέγγιση Διασωστικού Ελικοπτέρου, Παραμονή στο Διασωστικό Ελικόπτερο, Απομάκρυνση από το Διασωστικό Ελικόπτερο, Γενικές Πληροφορίες Επιχείρησης SAR. Η εκπαίδευση θα ολοκληρωθεί με αυτομελέτη και αυτοαξιολόγηση. Στους συμμετέχοντες θα αποδοθεί Ψηφιακό Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης στις 30 Μαίου 2024. Κόστος συμμετοχής στην εκπαίδευση, 35,00 € το άτομο. Παράλληλα, εξετάζεται από κοινού Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ. και Π.Α., η δυνατότητα για όσους εκπαιδευόμενους διευκολύνονται, επίσκεψης στις εγκαταστάσεις της 112 Πτέρυγας Μάχης, το διάστημα από 25 έως 30 Μαΐου 2024, ώστε να δουν από κοντά το διασωστικό ελικόπτερο που επιχειρεί στην Ελλάδα και να κατανοήσουν καλύτερα τα ζητήματα ασφάλειας, στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Εκπαιδεύει ο κύριος ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ε. ΧΑΤΖΟΒΟΥΛΟΣ (BCs), Public Health ESDY, Certified Security Manager STS London, Accredited Supreme Security and Critical Crisis Manager HCDMI, Corporate Sexual Exploitation Abus & Herasment Certified Investigator CHS Alliance, Privet Pilot EASA/ΥΠΑ, ex. Combat Search & Rescue Enlisted Officer 31ης ΜΕΕΔ, Σύμβουλος Ασφάλειας Πολυεθνικών Επιχειρήσεων, Εγκεκριμένος Εκπαιδευτής Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ., Author.


Κάνε την εγγραφή σου ΣΗΜΕΡΑ – ΕΔΩ.


Με το κύρος και την αξιοπιστία του
Ελληνικού Ινστιτούτου Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών

Ανεξάρτητος Οργανισμός ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ